Blíži sa najkrajšie obdobie roku, na ktoré sa tešia najmä deti, no ani my, dospelí, určite nepohŕdneme tými niekoľkými chvíľami pokoja, oddychu a maškrtenia v kruhu našich najbližších. Keď sa konečne nikto, nikde neponáhľa. 

V mnohých domácnostiach sa čas pred Vianocami spája s pobehovaním po kuchyni, vypekaním vianočných cukroviniek a plieskaním po rukách rodinných príslušníkov: „Nejedz to, nechaj niečo aj na vianočný stôl.“ A na Vianoce sa zas táto veta zmení: „Prečo to nejete? Pre koho som to robila?“ 🙂

K najobľúbenejším vianočným sladkostiam v našich domácnostiach určite patria medovníčky. Vykrajovanie z cesta sa stane vtedy zábavou, ak sa k vám pridajú i deti. Samozrejme, ak si to robíte sami, je to rýchle a čisté. Po troch hodinách ani neviete, že ste niečo robili a kuchyňa sa leskne, ako z reklamy na domáci prostriedok.

Pečenie s deťmi je ale väčšia zábava

Je pravda, že s deťmi táto činnosť trvá minimálne dvakrát toľko a umývanie kuchyne tiež tak. Múku a cesto nájdete i na takých miestach, kam by sa za normálnych okolností nemalo šancu dostať. Ale tú radosť v detských očkách, keď sa im podarí krásny anjelik, alebo stromček, tú si nikde nekúpite. Aj keď vidíte, s akou hrdosťou sledujú pečenie svojich neidentifikovateľných výtvorov v rúre a nedočkavo čakajú kedy už budú, aby sa do nich mohli s vervou pustiť, to určite stojí za tie chvíle v kuchyni na viac.

Jedinou nevýhodou medovníkov je asi tá, že ich musíte zjesť pár hodín po doložení na tácku, lebo inak stvrdnú a potom máte namiesto mäkkých dobrôt sušienky. Poprípade sú i také, ktoré síce upečiete mesiac pred Vianocami, dostatočne mäkké sú až niekedy okolo Veľkej noci.

Dnes vám ponúkame výborný recept na medovníčky, ktoré sú naozaj mäkké stále. Po napečení, po týždni, po dvoch a až do Vianoc. S týmto jednoduchým receptom sa s nami podelila babička Kvetka a môžeme len skonštatovať, že sú naozaj výborné a krásne mäkučké. 🙂

A čo budete potrebovať?

80 dkg hladkej múky

30 dkg práškového cukru

8 lyžíc tekutého medu

1,5 lyžičky sódy bikarbóna

15-20 dkg maslo /Hera/

4 vajíčka

Perníkové korenie podľa chuti: Škorica. Badián, Klinčeky, nové korenie /prípadne kúpená zmes/

Postup

Všetko zmiešame dokopy a vypracujeme cesto.

Náš tip: Ak máte domácu pekárničku, môžete si pomôcť a nahádzať do nej všetky suroviny. Kým lopatky budú miesiť cesto, vy s detvákmi môžete stavať snehuliaka (poprípade blatoliaka, ak k vám Perinbabka ešte nezavítala).

Keď je cesto zapracované, necháme odležať. Čím dlhšie, tým lepšie. Minimálne 48 hodín.

A potom sa už môžeme pustiť do spoločnej zábavy s deťmi. Po dopečení sa môže začať súťaž o to, kto uhádne, čo za postavičku máte na pekáči. Víťaz môže zjesť daný neidentifikovateľný útvar.

Pečenie s deťmi je zábavaA my vám už prajeme len výbornú zábavu a dobrú chuť.

Foto: autor