Tiramisu je chutný dezert, ktorého pôvod by sme mohli hľadať už niekedy v 17. storočí v Taliansku. Základom každého správneho dezertu je Mascarpone, jemný, krémový, čerstvý syr, vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vinnej. Ak by sme chceli “tirami su” preložiť do slovenčiny, vo voľnom preklade by sme získali slovné spojenie “dvihni mi náladu”.

Do originálneho dezertu sa pridáva káva, nad parou našľahané vajcia i likér, no my dnes pre vás máme recept, odľahčený od týchto surovín tak, aby si na ňom mohli pochutnať aj vaše ratolesti, ktoré vám spokojne môžu s prípravou pomôcť. Recept je jednoduchý, rýchly, a koláčik skutočne výborný.

Či už potrebujete dvihnúť náladu, alebo len máte chuť na maškrtenie, poďte si ho s nami pripraviť.

Potrebné suroviny:

  • 30 ks dlhých piškót
  • 500 g syr Mascarpone
  • 80 g kryštálový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 250 ml šľahačková smotana
  • Kompót podľa chuti, najlepšie s drobným ovocím (čučoriedky, maliny, brusnice, ríbezle)
  • Uvarené karo (alebo šťava z kompótu)
  • Kakao na posypanie

Postup:

Smotanu vyšľaháme s cukrom aj vanilkovým cukrom.

Pridáme mascarpone a šľaháme pokiaľ sa suroviny nespoja.

Spodok piškóty namáčame do kara, alebo šťavy a ukladáme vedľa seba do zapekacej misy alebo inej formy.

Nanesieme prvú vrstvu krému.

Posypeme ovocím z kompótu.

Navrstvíme druhý rad piškót aj krému.

Posypeme kakaom.

Dáme do chladničky stuhnúť.

A my vám už iba prajeme dobrú chuť 🙂

Foto: Autor