arasidy

Máte obavy z narastajúceho počtu potravinových alergií a rôznych intolerancií? Nie ste samy. V súčasnosti patria rozličné potravinové alergie medzi najčastejšie zdravotné problémy rozvinutého sveta. Avšak páni vedci sa opäť raz vynorili zo svojich laboratórií s prekvapujúcou novinkou. Na boj s alergiou na arašidy povolávajú…arašidy.

Americký Národný inštitút zdravia ponúka možné preventívne riešenie na jednu z najrozšírenejších alergií vo svete. Na alergiu na populárne oriešky arašidy, plody podzemnice olejnej. Ak chceme byť úplne presní, nemali by sme hovoriť o nich ako o orieškoch. Radia sa totiž medzi strukoviny, podobne ako hrach, fazuľa či šošovica.

A na čo teda prišli americkí odborníci? Najnovší výskum naznačil, že zavedenie arašidov do stravy batoliat môže zabrániť rozvinutiu alergie v neskoršom veku. Riziko alergie na búrske oriešky je podľa vedcov prepojené s kožnými ekzémami a alergiou na vajíčka. Deťom, u ktorých sa už jeden, alebo oba z týchto zdravotných problémov prejavili, môže skoré zavedenie arašidov do jedálnička teda najviac pomôcť. Tak znie vyhlásenie imunológov, ktorí dúfajú, že sa im podarí znížiť počty detí, u ktorých sa alergia na búrske oriešky rozvinie.

Na základe zistení vedcov vznikli tieto odporúčania:

Odporúčanie 1: Týka sa batoliat s vysokým rizikom vyvinutia alergie na arašidy v spojitosti s ťažkými formami ekzémov, alebo alergií na vajíčka. Búrske oriešky by sa mali do ich menu dostať medzi 4 a 6 mesiacom veku.

Odporúčanie 2: Týka sa batoliat s ľahkými či strednými formami kožných ekzémov. Tie by mali prvý raz ochutnať arašidy okolo 6 mesiaca veku.

Odporúčanie 3: Týka sa batoliat bez ekzémov a bez potravinových alergií, ktoré môžu dostať prvé arašidy prakticky kedykoľvek. Je tu však predsa len jedno ale. Detičky musia už prijímať aj inú pevnú stravu.

Čo a kedy zaviesť do jedálníčka je v rukách rodičov a pediatrov

Vedci nezabudli ani na etnickú, či kultúrnu stránku a pripomínajú, že forma podávania arašidov musí brať na zreteľ odlišnosti v kultúre stravovania tej ktorej krajiny. Je na zváženie, ako výsledky týchto štúdií využiť u nás. Arašidy jeme skôr ako pochúťku. Zobkáme ich solené, pražené, v rôznych sušienkach a chrumkách.

Dalo by sa povedať, že v tých najmenej zdravých formách. A pritom sú veľmi zdraviu prospešné a opomínať ich je škoda. Arašidy obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, podporujú trávenie, zlepšujú funkcie mozgu a sú prevenciou rôznych civilizačných ochorení.
To, čo a kedy a v akom množstve zaviesť do detského jedálnička ostáva v rukách rodičov a pediatrov. Patria sem aj arašidy a ďalšie im podobné alergény. Je však zaujímavé, že niekedy aj v medicíne a vede môže platiť to staré známe: Klin sa klinom vybíja. Tento výskum a jeho výsledky zároveň naznačujú, ako málo toho ešte vieme o vplyve stravy v ranom veku na neskorší vývoj. Či sa odporúčania amerických imunológov osvedčia aj v praxi, na to si treba počkať. Pravdepodobne aj zopár rokov. V každom prípade, výskumov a štúdií na tému zdravia a hlavne zdravia našich najmenších nikdy nemôže byť dosť.

Zdroj: buzzfeed.com, foto: photobucket.com