AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:

Dvadsať dekov detskej šunky a šesť detských párkov – pýta si mamička pri mäsovom pulte v potravinách. Spokojne vkladá tovar do košíka, veď pre svoje dieťa práve kúpila bezpečné potraviny. Naozaj je to tak? Je označenie “detské” skutočne zárukou istoty alebo len marketingovým lákadlom? 

Denne nás zo všetkých strán bombardujú produkty určené pre tých najmenších. Okrem detských piškót, pracích práškov, aviváží pribúdajú salámy, párky či jogurty. Už sme si na ne zvykli. Výrobcovia nás presviedčajú, že tento tovar je iný, prispôsobený detskému spotrebiteľovi. Či je to naozaj tak, zisťovali viaceré nezávislé testy.

Detská šunka plná chémie

Nezávislé testovacie spoločnosti na Slovensku podrobili detské šunky hĺbkovým analýzam. Slovensko-český dTest hodnotil štyri z nich. Všetky obsahovali výrazne vyšší podiel sodíka ako šunky ostatné (teda tie, ktoré sa v názve neodvolávali na deti) a jedna z nich bola dokonca druhá najslanšia oproti štandardným šunkám. Podiel konzervantov, stabilizátorov a zvýrazňovačov chuti vôbec nebol nižší, ako by ste čakali. Nachádzali sa v nich rovnaké éčka. V senzorickom teste zas neobstáli z dôvodu kyslej a slanej chuti, gumovej konzistencie a slizkého povrchu.

Spoločnosť Fuudy testovala tri detské šunky, dostupné na našom trhu. Podiel mäsa v nich sa pohyboval od 77-83%. Zloženie? Hotová katastrofa. Všetky tri plné všakovakých éčok, jedna z nich mala dokonca na obale upozornenie, že výrobok nie je vhodný pre deti do troch rokov! Ďalšia obsahovala maltodextrín – doplnok výživy pre športovcov. Prečo je v detskej šunke, to nevieme.

Ani párky nedopadli najlepšie

Vo výsledkoch testov nezaostávali ani párky. Podiel mäsa v nich bol dokonca nižší, ako výrobcovia garantovali na obale. Zastúpené boli i glutamany – glutaman sodný, glutaman vápenatý, prípadne oboje. Podiel tuku dosahoval vyššie hodnoty, ako je pre deti vhodné.

Keď už kúpiť, tak aké? 

Odborníci na stravovanie detí rodičov upozorňujú – čokoľvek, čo v názve obsahuje slovo “detské” alebo sa na dieťa odvoláva – by ste mali vyhodnotiť pozornejšie. Pre výrobcov stále existujú spôsoby, ako vyťažiť zo stravovania detí a pritom potravinársku legislatívu spĺňať do bodky.

Ako na to? Tu je niekoľko rád:

– čítajte zloženie. Každá predajňa mäsových výrobkov musí disponovať informáciami o ich obsahu. Ak je na obale znak bezlepkovej či bezlaktózovej ikony, zistite, či je to naozaj tak. Požiadajte o nakuknutie na obal výrobkov.

-nakupujte od miestnych, lokálnych a overených výrobcov. Ak máte vo svojom okolí poctivého mäsiara, skúste ochutnať u neho. Nemecké či poľské mäsko síce môže byť chutné, avšak kým pricestuje na Slovensko a kým sa predá, musí čo-to vydržať. A vidieť to na zložení.

-spotrebiteľ je najväčší kritik. Pýtajte sa, kontrolujte, ak sa vám niečo nepáči, nekúpte to. Platí to nielen o hotových výrobkoch, ale aj o surovom mäse.

-na niektorých obaloch nie sú uvedení výrobcovia, iba predávajúci. Často to môžeme vidieť pri výrobkoch vlastnej značky supermarketov. Odborníci radia – ruky preč! Ak výrobca nechce byť uvedený, veľa to naznačuje, ak je výrobca seriózny, nemá čo schovávať.

Zdroj: www.dtest.sk, www.fuudy.sk, www.svssr.sk | Foto: www.wikimedia.org, www.pixabay.com, www.flicr.com

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
Ajka
V tomto živote som žena. Matka dvoch teenagerov, šéfka, kuchárka, sem-tam krajčírka, upratovačka, lekárka a keď treba, odborníčka na všetko. Ani ja nečítam návody, nemyslím na to, čo bolo, ani na to, čo bude. Žijem tu a teraz a viem jedno - nemôžete dať životu krajší dar, ako vlastné šťatie.