Nejedna z nás sa už minimálne raz v živote stretla s vaginálnou mykózou. Jedná sa o stav, kedy náš organizmus za určitých okolností nedokáže kontrolovať množstvo kvasiniek a nastáva ich premnoženie. Tento problém je síce nepríjemný, sprevádzaný pálením, svrbením, či výtokom, no návštevou gynekológa a naordinovaním správnej liečby dokážeme nášmu telu opäť vrátiť stratenú rovnováhu.

Najčastejšími príčinami vzniku mykóz sú alergie, porucha imunity, hormonálna antikoncepcia, stres, liečba antibiotikami, ale aj hormonálne zmeny počas tehotenstva. Existuje široké spektrum kvasiniek zapríčiňujúcich infekcie, no práve Candida albicans je ich najčastejším pôvodcom.

Prečo vznikajú mykózy opakovane?

Vo všeobecnosti sa kvasinkové infekcie delia na akútne, s ktorými sa stretáva väčšina žien, sú sporadické a po použití antimykotických liekov a prípravkov zmiznú. Problémom sú však chronické kandidózy postihujúce svojich hostiteľov opakovane. Až prekvapivo veľa žien tento problém dôverne pozná. Príčin vzniku tohto ochorenia je mnoho, jedným z nich je aj nesprávna liečba pacientok opakovaným podávaním antibiotík na zahubenie baktérií, ktoré sú však v týchto prípadoch sekundárnym problémom. Tým primárnym sú práve kvasinky, ktorým antibiotiká zlikvidujú prirodzených nepriateľov, predovšetkým probiotické baktérie, a poskytnú im hojnú pôdu na množenie. Nedostatočným preliečením sa mykózy opätovne vracajú, čo má za následok nepríjemný diskomfort u žien idúci ruka v ruke v problémami v partnerskom živote. Tu treba dodať, že v týchto prípadoch nemusia byť mykózy výhradne gynekologickou záležitosťou, ale môžu sa premnožiť aj v iných častiach tela, ako ústna sliznica či tráviaci trakt. Tu sa pridružujú aj ďalšie symptómy ako napríklad chronická únava, mnoho krát sprevádzaná migrénami.

Vylúčte cukor zo svojho jedálnička

Preliečiť svoje telo a zbaviť ho kvasiniek si vyžaduje naozaj náročný a neľahký boj. Väčšina žien si myslí, že užívaním antimykotík je všetko vybavené. Ale tu boj ani zďaleka nekončí. Antimykotiká síce účinkujú proti kvasinkám a je pravda, že ich vo veľkej miere aj zabijú. No väčšinou nie natrvalo. Ak dodávame kvasinkám vhodnú potravu pre ich rast, môžeme čoskoro očakávať nemilé prekvapenie. Ich potravou je práve cukor ako fruktóza, glukóza, sacharóza, ktoré kvasinkám poskytujú energiu pre ich rast a budovanie bunkovej steny.

Antikvasinková diéta

Alternatívna liečba založená len na samotnej diéte samozrejme nestačí. Antimykotiká sú pri boji s kvasinkami nevyhnutné a kľučové. Ďalší postup však závisí už len od vás. Vysadiť cukor je nesmierne náročné, nakoľko je prítomný vo veľkom množstve potravín, ktoré konzumujeme, napríklad cestoviny, pečivo, sladkosti, atď. Nemilým faktom navyše je, že vymierajúce kvasinky produkujú toxíny, ktoré príznaky na určitý čas rapídne zhoršia. Medzi ne patria bolesti hlavy, kĺbov, nevoľnosť a iné. Tieto príznaky sú najnepríjemnejšie počas prvých troch, štyroch dní, no po čase odoznejú. Autorky knihy Candida – základná kniha & kuchárka (H. Gustafsonová a M. O´Sheaová) odporúčajú pre zmiernenie príznakov pravidelne cvičiť, piť dostatok tekutín, obohatiť svoj jedálniček o potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, či piť grapefruitový čaj, ktorý pomáha odbúrať nadbytok toxínov z tela. Čaj si pripravíte nakrájaním grapefruitu aj so šupkou na dieliky. Tie vložte do nekovovej konvice s jedným litrom vody a prikryté varte 10 minút. Potom čaj ochlaďte na izbovú teplotu, preceďte a denne vypite niekoľko pohárov.

Bez pevnej vôle to nepôjde                            

Začiatky sú vždy najťažšie, a vysadiť cukor obzvlášť. Najmä keď sa ho kvasinky vo vašom tele tak dožadovali. Treba sa však prekonať a po čase sa dostaví zaslúžená úľava. Časom sa vaše chute zmenia tak, že doteraz mierne sladké jedlo vám budú pripadať odrazu presladené. Začnete si viac vychutnávať ovocie, ktoré vám nahradí sladkosti, budete sa cítiť fit, v rámci diéty sa vám podarí zhodiť prebytočné kilogramy a hlavne sa zbavíte tých nepríjemných príznakov, ktoré vám znepríjemňovali život. A to za ten boj stojí. No nie?

Autor: Lucia Oravcová

Foto: en.wikipedia.org