AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
dieťa, toaleta, wc

Má vaše dieťa zvýšenú teplotu a nepríjemne hnačkuje? Zbystrite pozornosť. Najmä v lete môže ísť o nebezpečnú salmonelózu.

Salmonelóza je ochorenie tráviaceho systému, spôsobené baktériou z rodu Salmonella. Zvykne začínať vysokou teplotou, kŕčmi brucha a pokračuje vodnatou hnačkovitou stolicou zelenej farby. Organizmus sa pri nej rýchlo dehydratuje a veľa malých pacientov potrebuje infúznu liečbu na infekčnom oddelení. Čas od nakazenia po prvé príznaky je od 8 do 48 hodín a trvajú 4-7 dní. Baktérie sa však stolicou vylučujú ešte niekoľko ďalších týždňov, dajte preto pozor na hygienu, aby sa od vás nenakazili ďalší ľudia.

Kde sa dá „chytiť“?

Toto ochorenie je prenosné zo zvierat na človeka, a tak najčastejším zdrojom nákazy je najmä nedostatočne tepelne spracované hydinové mäso, mleté mäso, vajíčka a výrobky z nich, zákusky či majonéza. Najrizikovejšie sú vajíčka, pričom na začiatku nemusia prejavovať žiadne známky skazenosti!

Prevencia

  • Vždy dodržiavajte bezpečný čas prípravy potravín, najmä vajec – aspoň 12 minút pri teplote 100 stupňov, omelety opekajte z oboch strán, do krémov a zmrzlín nepoužívajte surové bielky ani žĺtky. A nikdy, naozaj nikdy nejedzte a ani deťom nedávajte ochutnávať surové cesto na koláče! Ani keby mali kvôli tomu plakať celé hodiny!
  • Dbajte na hygienu svojich rúk, kuchyne a kuchynského riadu. Nepoužívajte jednu podložku na krájanie surového mäsa a následne ovocia alebo zeleniny!
  • Rozmrazené potraviny už viac nezmrazujte.
  • Ak používate majonézu, tak výlučne kupovanú, tá je chránená pred salmonelami pasterizáciou.
  • Uvarené jedlo rýchlo schlaďte a dajte do chladničky.

Liečba

Keď už sa náhodou stalo a nalepila sa na vaše deti táto pliaga, dbajte hlavne na pitný režim a podávajte im čistú vodu alebo nesladený čaj často a po malých dúškoch. Nezabudnite na probiotiká a môžete pridať aj rehydratačný roztok. Pripravujte im jedlá vhodné pri hnačke, ryžu, mrkvu, banány či vývar.

Aby sa nenakazili ostatní členovia domácnosti, dezinfikujte rizikové predmety (wc dosku, splachovacie zariadenie, kľučky, vodovodné batérie) chlórovým dezinfekčným prostriedkom viackrát denne a chorému vyčleňte vlastné mydlo a uterák. Kontaminované jedlo zlikvidujte tak, aby sa k nemu nedostali ani bezdomovci.

Zdroj: ruvztt.sk, slovenskypacient.sk | Foto: flickr.com

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
Kika P
Som mamina dvoch najkrajších a najšikovnejších detí na svete :-) Rada čítam, píšem, vzdelávam sa a ak viem, tak ochotne pomôžem, napríklad aj napísaním článku. Milujem prácu s hlinou a s cestom.