Táto torta je tak jednoduchá a tak flexibilná, že aj keď sa vám zo začiatku bude zdať, že vyzerá dosť šeredne, tak výsledok môže celkom prekvapiť.  Ak skúšate tortu vyrobiť po prvýkrát vo svojom živote, nebojte sa. Táto sa musí (mala by sa) podariť.

Základ je, ju čo najefektívnejšie vyzdobiť podľa predstáv budúceho majiteľa, a to, že nie je uhladená úplne podľa želania, nevadí, to je jej čaro. Pusťme sa teda do toho.

úžasná narodeninová torta

Korpus:

  • 230g hladkej múky
  • 130g kryštálového cukru
  • 1 lyžička kokosového oleja
  • polku prášku do pečiva
  • štipka soli

Krém:

  • 200g jemného tvarohu
  • 400g mascarpone
  • 100ml smotany na šľahanie
  • 100g práškového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Ovocná náplň:

  • 300g lesného ovocia (najlepšie čučoriedky a jahody, lebo neobsahujú kôstky)
  • 1,5PL vody
  • 1,5PL cukru
  • trošku domáceho džemu (nemusí byť)

Postup korpus:

Pripravíme si formu na pečenie s priemerom cca 24cm, dno si vytrieme maslom a vysypeme múkou. Rúru si predhrejeme na 150 stupňov.

Vyšľaháme si 6 bielkov spolu s kryštálovým cukrom na tuhý sneh. Roztopíme si kokosový olej a pridáme ho spolu so žĺtkami a soľou do druhej misky a miešame do hladka. Obe zmesi pridáme k sebe do jednej misky a pomalými pohybmi premiešavame metličkou. Všetko sa nám pekne spojí. Zmes nešľaháme, ale jemne premiešavame. Ak by sme s celou zmesou pracovali príliš rýchlo, sneh nám môže spadnúť a hotový korpus nebude pekne nadýchaný, tak ako sme čakali. Do cesta pridáme preosiatu hladkú múku s práškom do pečiva. Všetko spolu znovu ladnými pohybmi ako pravá dáma spracujeme a cesto na korpus je hotové. Celú zmes vylejeme do pripravenej maslom vymastenej a múkou vysiatej formy a pečieme cca 40 – 50 minút. Po 40 minútach cesto dôsledne stalkujeme, či nie je hotové. Prezradí nám to zlatistý a na dotyk tvrdý povrch. Cesto pre istotu prepichneme špáratkom, aby sme sa presvedčili, či je dostatočne upečené. Korpus si môžete pripraviť aj deň vopred spolu s krémom. Uľahčí vám to čakanie na tuhý krém.

Postup ovocná náplň:

Lesné ovocie môžeme mať zmrazené alebo čerstvé. Chuť to nijako neovplyvní. 200g lesných plodov si odložíme nabok, budeme s nimi plniť tortu. Zvyšných 100g si rozmixujeme tyčovým mixérom, dáme do hrnca spolu s cukrom a vodou a varíme. Odstavíme. Ak máme kyslejšie plody, tak môžeme pridať podľa potreby viac cukru. Touto ovocnou zmesou budeme korpus polievať, aby bola torta šťavnatá.

Postup krém:

Dostali sme sa k najjednoduchšej časti našej torty. Ak neveríte, hneď vás presvedčíme. Mascarpone, tvaroh, smotanu, cukor a vanilku vyšľaháme do nadýchaného krému. Odložíme do chladničky. Čím je krém tuhší, tým lepšie pre nás, pretože práve taký potrebujeme na celú našu tortu. Dobré je si krém pripraviť deň vopred, alebo aspoň pár hodín pred nanášaním na korpus, aby mal správnu tuhosť.

 Finálny postup:

Vychladnutý korpus vyberieme z formy a prerežeme na tri rovnaké časti. Vieme, že sa nám to ľahko hovorí, horšie sa koná. Ak sa vám korpusy príliš nepodarili, nezúfajte. Krém všetko schová. Korpusy režeme pílkovým nožom určeným na chlieb, ten prereže korpus najjemnejšie. Ak vám cesto príliš napuchlo a vznikli vám z tejto dávky 4 korpusy, tak ste vyhrali a z torty sa naje viac ľudí. Nám sa podarili len tri, ale podelili sme sa. Spodok korpusu používame vždy ako vrch torty, pretože vyzerá najkrajšie a je pekne rovný.

Vezmeme si korpus, ktorý nám bude pri našej torte predstavovať spodok. Korpus pooblievame pripravenou lesnou zmesou a môžeme potrieť troškou džemu, nie však okraje. Korpus neprelievame až príliš, aby sa nám nerozpadol. Chceme, aby bol správne šťavnatý a pevný. Potrieme ho krémom tak, aby krém pretŕčal z bokov a poukladáme naň ovocie. Lesnú zmes ukladáme do stredu. Boky vynecháme, aby sa nám nezafarbil krém.

Na ovocie položíme ďalší korpus. Snažíme sa čo najpresnejšie do stredu. Druhú časť korpusu opäť dostatočne pokvapkáme šťavou, ak chceme aj džemom a natrieme naň krém, tak aby vyčnieval zo strán. Pokračujeme štedrou dávkou ovocia.

ľahká výborná narodeninová trota

Na krém s ovocím položíme poslednú časť korpusu a znovu treba prihliadať na to, aby sme korpus umiestnili presne na stred. Na vrch torty už nedávame ovocie, ani ho nepolievame šťavou. Boky a vrchný korpus potrieme tenkou vrstvu krému, aby sme vyrovnali všetky nedokonalosti a zaplnili okraje a medzery, ktoré nám vznikli pri ukladaní jednotlivých dielikov. Aby sme zdokonalili svoju tortu, na tenkú vrstvu krému nanesieme ďalšiu, o niečo hrubšiu vrstvu. Všetko rozotierame, až kým sa nám torta nezdá krásne rovnomerná. Na uhladzovanie torty používame zahnutú špachtľu, ktorá si poradí so všetkým.

Môžete si zatlieskať, máte tortu hotovú. Teraz prichádza čas zdobenia, ktorú uvíta naša tvorivejšia stránka osobnosti. Tortu môžete ozdobiť čerstvým chutným ovocím, sladkosťami, koláčikmi, kvetmi, sviečkami, alebo čímkoľvek čím chcete. Veríme tomu, že všetko bude vyzerať fantasticky a všetkým bude chutiť.ľahká výborná narodeninová torta

Pár tipov na záver:

Ak robíte tortu deň vopred, môže sa stať, že váš unikátny výtvor bude v chladničke pracovať. Ak neviete ako to myslíme, hneď vysvetlíme. Tortu si môžeme prirovnať k stavbe domu. Postavený dom tiež pracuje, drevo sa hýbe, rozťahuje a sťahuje, steny praskajú. Tak isto aj torta. Váš fantastický výtvor môže v chladničke do druhého dňa trošku makať na svojej frizúre a niekde sa môžu vytvoriť prasklinky. Preto je dobré odložiť trošku krému a tortu finálne ozdobiť až v deň darovania. Tieto vrásky sa dajú pekne zamaskovať odloženým krémom a bude vyzerať opäť mlado. Ovocie tiež vyzerá najlepšie čerstvo pokrájané.

Pri zdobení torty je dobré začať čo najväčšími kúskami a dokončiť čo najmenšími. Malé časti tortu zocelia a zútulnia. Ak máme na torte nejaké nedokonalosti, môžeme ich zakryť kúskami ovocia. Nič sa tým nepokazí a bude to vyzerať ako zámer.

Ak sa vám zdal postup príliš dlhý, je to tým že sa riadime heslom: “Radšej postup zdĺhavý, ako koláč zle upečený.”

DOBRÚ CHUŤ!

Foto: autor