Ponúkame vám osvedčený recept na chlebík. Nepotrebujete váhu, ani silu na miesenie cesta, stačí len šálka, zopár surovín a trochu času.

 

Pripravte si:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1,5 šálky vlažnej vody
  • 1 polievkovú lyžicu oleja
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajovú lyžičku sušeného droždia

(šálka = 250ml)

Postup:

V miske zmiešajte všetky suroviny tak, aby sa spojili, prekryte utierkou a pri izbovej teplote nechajte kysnúť aspoň 12 hodín. Dlho, ale stojí to za to. Potom si zapnite rúru na 230 stupňov a dajte dnu vyhriať nádobu, v ktorej chlebík upečiete, aj s vrchnákom (napríklad zapekaciu misu z janského skla). Keď je rúra vyhriata, vyberte nádobu, cesto prelejte na papier na pečenie a vložte ho do misy, môžete posypať ľubovoľnými semiačkami (ľan, sezam, slnečnica, tekvica, hrubozrnná morská soľ…). Misu zakryte vrchnákom a pečte 30 minút, potom odkryte a dopečte ešte 15-20 minút, podľa toho, akú chcete mať kôrku.

domáci chlieb

A už len počkať, kým vychladne a dobrú chuť! Zdravý chlebík bez umelých prísad je na svete.

P.S. Ak vám zachutí, pokojne zdvojnásobte dávku, pečte potom 35 minút zakrytý a 20 odkrytý.

Zdroj: dobrenoviny.sk | Foto: depositphotos.com