AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
recept na lekvarove buchty

Nikto nevie pripraviť lekvárové buchty tak, ako naša babka alebo mama. Človek sa po jednom zahryznutí prenesie do detských bezstarostných čias za stôl v babičkinej kuchyni.

My si ich teraz môžeme skúsiť pripraviť priamo u vás doma. Postup je veľmi jednoduchý a ocení ho určite celá rodinka. Po buchtách sa iba zapráši.

Ingrediencie na cesto:

700g polohrubej múky

300g hladkej múky (môžeme dať 1000g polohrubej a hladkej nedať nič)

1 vajce

4PL cukru

štipku soli

1ČL citrónovej kôry

125g masla

0,3l mlieka

Plnka:

2 tuhé džemy

Kvások:

1dc mlieka

2PL cukru

1 kocka droždia

Na potretie:

1dc mlieka

2PL cukru

Na posypanie:

Práškový cukor

Príprava kvásku:

Zohrejeme si (nie veľmi) 1dc mlieka a pridáme cukor a kvások. Počkáme aspoň 15 minút, kým sa nám nespraví kvások.

Príprava cesta:

Maslo si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Múku preosejeme cez sitko. Do múky pridáme štipku soli, cukor, citrónovú kôru, vajce a kvások. Prilejeme vlažné maslo a vypracujeme rukami cesto. Prikryjeme utierkou a dáme na hodinku odpočívať. Cesto po vykysnutí vyvaľkáme a naplníme džemom.

lekvárové buchty

Buchtičky poukladáme tesne na seba, na olejom vymastený plech. Takto ich necháme ešte 20 minút podkysnúť.

buchty lekvarove

Pečieme cca 30 minút pri 175°C. Po upečení ich ešte teplé potrieme mliekom s cukrom. A vychladnuté ich posypeme práškovým cukrom.

Po upečení sa takto krásne spojili:

buchty

Už len naservírovať. 🙂

buchticky lekvarove

Dobrú chuť. 🙂

Zdroj/Foto: autor

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
Nana L
Milujem vôňu teplej kávy, levandule, rannej postele a nových zážitkov. Riadim sa heslom: Čomu daruješ pozornosť, to rastie. :-)