AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:

Tieto škoricové osie hniezda si rozhodne zamilujete. Aj keď možno pôsobia zložito, príprava receptu je veľmi jednoduchá. Pri týchto slimáčikoch platí pravidlo, čím sladšie, tým chutnejšie, takže sa nebojte prisladiť.

Váha vám to určite tentoraz odpustí:-)

Ingrediencie na cesto:

–        800 g polohrubej múky

–        200 g hladkej múky

–        3 PL cukru

–        1 vajce

–        štipka soli

–        130 g masla

–        0,3 l mlieka

Plnka:

–        2 PL kakao

–        100-200 g maslo (podľa toho ako veľa cesta vám vykysne)

–        8 PL granko (môžeme pridať aj viac)

–        škorica

Kvások:

–        1 kocka droždia

–        2 PL cukru

–        1 dc mlieka

Na potretie:

–        2 PL cukru

–        1 dc mlieka

Na posypanie:

–        práškový cukor

–        granko

Príprava kvásku:

Zohrejeme si 1 dc mlieka (nie veľmi) a pridáme cukor s droždím. Počkáme aspoň 15 minút.

Príprava plnky:

Maslo si rozpustíme a pridáme kakao s grankom, až kým zmes nie je hustá.

Príprava cesta:

Celú múku si preosejeme cez sitko. Maslo si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do múky pridáme štipku soli, cukor, vajce, mlieko a kvások. Do zmesi prilejeme vlažné maslo a vypracujeme rukami cesto. Keď máme cesto dobre spracované, prikryjeme ho utierkou a dáme na hodinku kysnúť. Cesto po vykysnutí vyvaľkáme na tenký plat a naplníme plnkou. Na cesto natrieme plnku a posypeme ju cukrom a škoricou podľa potreby. Cesto pomaličky zrolujeme, aby malo tvar závinu. Pokrájame ho na tenké kúsky, ktoré ukladáme tesne vedľa seba, na olejom vymastený plech. Takto ich necháme ešte 15 minút podkysnúť.

škoricové osie hniezda

Pečieme cca 35 minút pri 175°C. Po upečení ich ešte teplé potrieme mliekom s cukrom. Vychladnuté ich posypeme grankom a práškovým cukrom.

skoricove osie hniezda

Dobrú chuť. 🙂

Zdroj/Foto: autor

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
Nana L
Milujem vôňu teplej kávy, levandule, rannej postele a nových zážitkov. Riadim sa heslom: Čomu daruješ pozornosť, to rastie. :-)