francúzske zemiaky

“Čo tým mojim hladošom pripraviť na obed?” Túto otázku rieši nejedna z vás a niekedy už ťaháte typy na naplnenie hladných žalúdkov ako z chlpatej deky. Keď už naozaj neviete čo vymyslieť, francúzskymi zemiakmi nikdy nič nepokazíte. A ak nebude chýbať údenina, pochutí si aj vaša mužská polovička. 🙂

Recept je jednoduchý. Vhodný pre začínajúce kuchárky a tiež pre zaneprázdnené pracujúce mamičky. A tiež pre tie, ktoré majú detičky, pri ktorých dali zdĺhavým receptom radšej červenú.

Čo si pripraviť:

Zemiaky /množstvo podľa členov rodiny/

Údenina /párky, klobáska…množstvo podľa chuti/

4 ks vajíčok

2 dcl mlieka

1 ks cibule

olej

soľ

čierne mleté korenie

Postup je nasledovný:

Nakrájate si zemiaky na kolieska a vysypte na plech či zapekacej misy. Polejte olejom a premiešajte. Pridajte soľ a čierne mleté korenie. Dajte ich piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Medzitým si pokrájajte údeninu a cibuľu na malé kúsky. Približne po 15-tich minútach nimi posypte zemiaky a podľa potreby premiešajte.

Opäť nechajte piecť. Na rad prichádzajú vajíčka. Uvarte ich natvrdo a nakrájajte nadrobno. Tesne pred dopečením ich pridajte k ostatným surovinám v rúre. V dvoch decilitroch mlieka si rozmiešajte dve surové vajíčka. Touto zmesou polejte francúzske zemiaky a nechajte ešte 10 minút piecť.

Náš typ:

Ak nie ste nepriateľom syra, doprajte si ho v nastrúhanej forme. Tesne pred vytiahnutím z rúry ním posypte francúzske zemiaky. Ako príloha sú ideálne kyslé uhorky prípadne kyslá kapusta. Ale chuťovým bunkám sa medze nekladú, kto uprednostňuje kompót, nech si z komory vytiahne ten. 🙂

Prajeme vám dobrú chuť!

foto: autor