Tento zákusok plný šľahačky a lesného ovocia rozhodne nesmie chýbať na vašom nedeľnom stole, pretože poteší ako oči, tak aj jazyk.

Suroviny:

Bielkové cesto: 

  • 5 bielkov,
  • 5L cukru,
  • štipka soli,
  • štipka sódy bikarbóny

Piškótové cesto:

  • 4 L hladkej múky (kopcovité lyžice),
  • 2 vajcia,
  • 4 žĺtky,
  • 180g cukru,
  • 1 lyžička kypriaceho prášku,
  • 1 lyžička vanilkového extraktu,
  • štipka soli.

Plnka:

  • 4L džemu z čiernych ríbezlí,
  • 500ml smotany na šľahanie,
  • 2 stužovače šľahačky,
  • 2 L práškového cukru,
  • 200g mrazeného ovocia (časť na ozdobu),
  • 4L kryštálového cukru,
  • 150g čerstvého bobuľového ovocia.

Postup:

  • V miske vyšľaháme bielka so štipkou soli a sódy bikarbóny.
  • Pridáme postupne 5L cukru a vyšľaháme, kým nebude pena naozaj tuhá.
  • Potom si mikroténové vrecko naplníme bielkovým snehom a roh z neho odstrihneme.
  • Následne na to plech vyložíme papierom na pečenie a nastriekame naň 5 až 6 riadkov bielkového snehu, medzi ktorými necháme pravidelné medzery. Vysušíme 30 minút v rúre vyhriatej na 120 °C.
  • V druhej mise vyšľaháme celé vajcia spoločne so žĺtkami, štipkou soli a s 5 lyžicami cukru, kým nám zmes úplne nezhustne. Postupne k vajciam kuchynskou stierkou zapracujeme kypriaci prášok, vanilkový extrakt a múku.
  • Voľný priestor medzi bielkovými riadkami vyplníme cestom.
  • V rúre zvýšime teplotu na 180 °C a pečieme 20 minút.
  • Do hrnca dáme 4 lyžice džemu s 2 lyžicami vody a necháme zovrieť. Znížime teplotu, pridáme mrazené ovocie a povaríme s cukrom 3 až 4 minúty. Potom zmes necháme vychladnúť.
  • Upečené cesto vyklopíme na nový papier na pečenie a odstránime ten, na ktorom sa pieklo. Prekrojíme ho na dve alebo tri časti podľa množstva, ktoré sa nám podarilo upiecť.
  • Vyšľaháme smotanu so stužovačom pridáme cukor.
  • Polovicu z koláča potrieme vychladnutou zmesou džemu a ovocia a zvrchu potrieme smotanovým krémom.
  • Zakryjeme druhou polovicou upečeného cesta.
  • Hotový koláč môžeme  posypať práškovým cukrom a dať na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.

Dobrú chuť!

Autorka: Lucia Goboňová

Foto: Lucia Goboňová