chlieb

Kúpite v obchode chlieb a o pár dní premýšľate nad tým, čo so zvyškom, ktorý sa nezjedol. Keď už vám lezú topinky či chleby vo vajci hore krkom a neplánujete si s deťmi urobiť výlet za kačičkami, skúste z neho uvariť polievku.

Starší chlieb môžete pokojne zamraziť a vybrať ho, keď budete mať v pláne z neho variť. Tento recept vymyslela babička našej čitateľky, keď varila pre všetkých známou metódou “čo dom dal”. Získala si pomenovanie “Žobrácka polievka”, no odkedy má naša čitateľka deti, udomácnil sa u nich nový názov “Chlebíková polievka”. Jej drobci ju milujú. Vyskúšajte ju, možno zachutí aj u vás doma.

Čo budete potrebovať?

  • asi polovicu staršieho chleba
  • 2 vajcia
  • hrsť hrubej krupice
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • soľ / vegetu / bujón / vývar

Ako na to?

Do hrnca dáme zovrieť vodu. Podľa toho, čo v kuchyni používate, môžete do vody hodiť kocku bujónu alebo ju ochutiť vegetou, prípadne namiesto vody použiť vývar. Kým nám začne voda v hrnci vrieť, nakrájame si chlieb na kocky a opečieme ho na panvici s troškou oleja. Chrumkavé chlebové kocky dáme do misky, zalejeme trochou horúcej vody (použijeme jej len toľko, aby ju chlieb nasal, nie aby v nej plával). Potom pridáme vajcia, môžeme aj trošku vegety alebo soli, nasekanú petržlenovú vňať a posypeme hrubou krupicou. Všetko spolu premiešame a začneme tvarovať guľky veľkosti dlane. Keď sa nám hmota lepí na ruky, tvarujeme ich mokrými rukami. Vytvarované guľky ukladáme do vriacej vody, necháme dôkladne povariť a na záver polievku dochutíme podľa vlastného gusta.

Dobrú chuť!

Foto: freepik.com