Tekvicová sezóna je v plnom prúde. Ak máte radi netradičné chute, môžete vyskúšať tradičný americký tekvicový koláč (pumpkin pie), ktorý sa pečie na Deň vďakyvzdania. Tu je recept.

Čo potrebujeme?

  • 300 g hladkej múky
  • 40 g cukru
  • 170 g masla
  • štipka soli
  • 5 lyžíc ľadovej vody
  • 1/2 kg tekvicového pyré (pečenej tekvice na 220°C cca 25 minút a následne ošúpanej)
  • konzerva kondenzovaného sladeného mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku
  • 1/4 lyžičky soli

Ako postupujeme?

Múku, cukor, soľ a studené kocky nasekaného masla spracujeme prstami na niečo ako posýpku, prilejeme 5 lyžíc ľadovej vody a spracujeme hladké cesto. Z cesta vytvarujeme guľu, ktorú trochu sploštíme, aby sa neskôr dala ľahšie rozvaľkať. Zabalíme ju do potravinárskej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.

Rúru si vyhrejeme na 200°. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme medzi dvoma veľkými štvorcami papiera na pečenie na hrúbku asi 0,5 cm. Plátom cesta vyložíme  formu s priemerom do 30 cm, ktorú sme si vytreli maslom. Koláčik je z tzv. krehkého cesta, ktoré sa najprv pečie “naslepo”. Čo znamená, že na cesto najprv položíme papier na pečenie a vysypeme suchými fazuľami.Na tieto účely existujú aj keramické fazuľky, ale vy si kľudne kúpte pol kila ľubovoľnej sušenej strukoviny, a tiež ju môžete používať opakovane. Jej úlohou je zaťažiť cesto, aby sa nenafúklo, lebo potom by sa nám tam už nezmestila náplň. Takto pečieme 10 minút. Potom opatrne papier s fazuľami odstránime a pečieme ešte ďalších 5 minút, stále bez náplne.

Medzitým si pripravíme náplň. Do mixéra pridáme tekvicové pyré, celé vajcia, salko, soľ a všetko korenie. Rozmixujeme na hladký krém. Do upečeného korpusu v tejto fáze nalejeme tekvicový krém a pečieme ďalej asi 45 minút (keď do koláča zapichneme nôž, mal by vyjsť čistý). Po upečení necháme trošku vychladnúť.

Koláč je teraz hotový, ale môže ho ozvláštniť orechovou krustou, na ktorú potrebujeme:

  • 40 g masla
  • 100 g vlašských orechov
  • 120 g cukru

Maslo v hrnci rozpustíme, prisypeme orechy a cukor a zľahka premiešame. Prehrievame len malú chvíľku aby sa všetko spojilo. Orechovú zmes navrstvíme na koláč a dáme ešte do rúry pod gril na 5 minút. Krusta má len skaramelizovať, pozor aby nezhorela.

Teraz je koláč už naozaj kompletný. A je perfektný! Dobrú chuť! 🙂

Autor: Zuzana Sasko

 

Hľadáte (novú) PRÁCU?
Kliknite na pracovný portál NovýJOB.sk

Každý deň množstvo nových a skvelých pracovných ponúk.