V pravidelnom piatočnom receptári vám prinášame recept na chutnú tvarohovo-hruškovú žemľovku. Odporúčame vyskúšať!

Suroviny:

  •        8 až 10 ks rožkov,
    •        7 dc zaváraných hrušiek,
    •        250 g hrudkovitého tvarohu,
    •        2-3 PL kryštálového cukru,
    •        3 ks žĺtkov,
    •        1 ks vanilkového cukru,
    •        2-5 dl mlieka,
    •        1 ks vajce,
    •        3 ks bielkov,
    •        2 PL práškového cukru,
    •        2 PL kryštálového cukru.

Postup:

  • Do misy si nalejeme mlieko,3 žĺtka a všetko rozmiešame metličkou.
  • Rožky nakrájame na kolieska a namáčame v mlieku.
  • Do vymastenej a strúhankou vysypanej formy ukladáme vedľa seba namočené rožky.
  • Na rožky poukladáme hrušky a na ne ďalšiu vrstvu namočených rožkov.
  • Tvaroh si zmiešame s 1 vajíčkom,vanilkovým cukrom a 2-3 PL cukru. Zmes dáme na vrstvu z rožkov. Potom dáme zase vrstvu namočených rožkov.
  • Pripravenú žemľovku dáme do vyhriatej rúry asi na 15-20 minút.
  • Pred koncom pečenia si vyšľaháme sneh z bielkov a z 2 PL práškového cukru.Keď je sneh dostatočne hustý,pridáme ešte 2PL kryš.cukru,vyšľaháme a natrieme ho na vrch žemľovky. Pokračujeme v pečení asi 5 minút.
  • Hotovú žemľovku posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

 

Autorka: Lucia Goboňová

Foto: Lucia Goboňová