V pravidelnom piatočnom receptári vám prinášame recept na chutnú tvarohovo-hruškovú žemľovku. Odporúčame vyskúšať!
Suroviny:
- 8 až 10 ks rožkov,
• 7 dc zaváraných hrušiek,
• 250 g hrudkovitého tvarohu,
• 2-3 PL kryštálového cukru,
• 3 ks žĺtkov,
• 1 ks vanilkového cukru,
• 2-5 dl mlieka,
• 1 ks vajce,
• 3 ks bielkov,
• 2 PL práškového cukru,
• 2 PL kryštálového cukru.
Postup:
- Do misy si nalejeme mlieko,3 žĺtka a všetko rozmiešame metličkou.
- Rožky nakrájame na kolieska a namáčame v mlieku.
- Do vymastenej a strúhankou vysypanej formy ukladáme vedľa seba namočené rožky.
- Na rožky poukladáme hrušky a na ne ďalšiu vrstvu namočených rožkov.
- Tvaroh si zmiešame s 1 vajíčkom,vanilkovým cukrom a 2-3 PL cukru. Zmes dáme na vrstvu z rožkov. Potom dáme zase vrstvu namočených rožkov.
- Pripravenú žemľovku dáme do vyhriatej rúry asi na 15-20 minút.
- Pred koncom pečenia si vyšľaháme sneh z bielkov a z 2 PL práškového cukru.Keď je sneh dostatočne hustý,pridáme ešte 2PL kryš.cukru,vyšľaháme a natrieme ho na vrch žemľovky. Pokračujeme v pečení asi 5 minút.
- Hotovú žemľovku posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Autorka: Lucia Goboňová
Foto: Lucia Goboňová