AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
hranolky

Hovorí sa, že nikdy neviete, z čoho priberiete. Vo svete potravinárskych náhrad to platí dvojnásobne. Pod nevinnými písmenami a číslami sa často skrýva niečo, čo by ste do úst sebe ani svojim deťom dobrovoľne nedali.

Predstavujeme vám šesť nechutných ingrediencií našich každodenných.

E120 (košenila, karmín, alebo karmínová kyselina)

lekvar

Kúpili ste si v obchode krásny iskrivý lekvár červenej farby a už sa vám naňho zbiehajú slinky? Spomaľte trochu! Červená farba potravín býva často signálom, že sa v nich nachádza farbivo košenila. Ide o látku extrahovanú z chrobáka červca nopálového, ktorý sa zbiera z kaktusov v Mexiku a Južnej Amerike. Po zbere sa chrobáčikovia nechajú vysušiť a potom ich zomelú na prášok. “Mňam!”
Túto lahôdku potom nájdeme najčastejšie v cukrovinkách, mliečnych výrobkoch, džemoch, instantných polievkach a nápojoch. Hoci ide o prírodné farbivo (aj chrobáky sú predsa príroda) môže táto látka vyvolávať u citlivých osôb alergické reakcie, koprivku, sennú nádchu, ale aj anafylaktický šok. Niektorí ju dokonca označujú za jednu z príčin detskej hyperaktivity.

Kastoreum

vanilka

Máte radi cukrovinky s príchuťou vanilky? Asi vám nemusíme dva razy hovoriť, že v potravinárstve sa skutočné vanilkové struky tak často nepoužívajú kvôli svojej vysokej cene. Výrobcovia sa tak uchyľujú k náhradným surovinám. Medzi ne patrí aj kastoreum. Pod týmto nevinným latinským názvom sa skrýva vcelku nechutná hnedá mazľavá hmota s konzistenciou melasy, ktorá výrazne páchne. Nečudo. Bobri si ňou označujú svoje teritórium a vyrábajú si ju úplne neromanticky v pachových žľazách.
Používa sa aj pri výrobe voňaviek, osviežovačov vzduchu a pri ochucovaní cigariet.

E920 (L-cysteín)

chlieb

Nedáte dopustiť na čerstvé pekárenské výrobky? A čo ak vám povieme, že ich prísadou môžu byť aj vlasy, perie, alebo zvieracie kopytá? Pýtate sa, ako je to možné? Veľmi jednoducho. L-cysteín je neesenciálna kyselina vlastná aj nášmu telu, ktorá sa používa ako kypriaci prášok. Vďaka nemu sa cesto rýchlejšie a jednoduchšie miesi, teda sa ušetrí čas. Hoci sa dá vyrábať aj umelou cestou, v skutočnosti sa väčšina celosvetového L-cysteínu vyrobí pomocou kyseliny chlorovodíkovej z vlasov, peria a kopýt.
Obzvlášť veľkým hráčom na trhu s E920 je Čína, ktorá sa takto zbavuje odpadu zo svojich kaderníckych salónov. Tak teda, dobrú chuť.

E220 (oxid siričitý)

ovocie

Milujete sušené ovocie? Je dobré, sladké a pochutia si na ňom aj deti. Vedeli ste však, že pri jeho konzervovaní mohol byť použitý oxid siričitý, jedovatý a vysoko dráždivý plyn, ktorý vzniká horením síry? Vyvoláva bolesti hlavy, žalúdka, nevoľnosť aj astmu. A ako čerešnička na torte, významne znečisťuje ovzdušie. Napriek tomu ho výrobcovia veselo používajú ďalej, najmä pri výrobe potravín ako víno, sušené ovocie, pečivo, ocot, nealkoholické ovocné nápoje a lekváre.
Podľa štátnych noriem nesmie sušené ovocie obsahovať viac ako 100 mg E220 na kilogram. Na väčšine obalov tento údaj však nenájdete.

E904 (šelak)

ceresne

Ale sa to jabĺčko zo supermarketu krásne leskne! Asi si ho kúpim, vyzerá pekne zdravo a čerstvo. Obchodníci veru dobre vedia ako na svojich zákazníkov. Na pultoch sa leskne ovocie, zelenina, ale aj sladkosti a zákusky.
Za tento krásny povrch môžete poďakovať tzv. šelaku, ktorý okrem pridania lesku predlžuje aj trvanlivosť ovocia a zeleniny. Vďaka nemu sú potraviny naozaj vábivé. Avšak kúpili by ste si ich, keby ste vedeli, že šelak sa získava z výlučkov ázijského chrobáka červca lakového? Ten ním chráni svoje larvy pred predátormi. Okrem potravín sa touto látkou poťahujú aj tabletky.

E110 (žlť SY)

dzus

Niekedy sa šetrnosť naozaj nevyplatí. Napríklad v prípade lacných cukroviniek, nealkoholických nápojov, pekárskych výrobkov, marhuľových lekvárov, horčice a instantných polievok jasnej oranžovej farby. Tieto potraviny vďačia za svoju príťažlivú farbu tzv. žlti SY, ktorá sa vyrába z uhoľného dechtu a je chemicky odvodená od karcinogénnej látky Sudan I. Zvyšky tejto látky sa v následnom farbive môžu stále vyskytovať ako odpad.
Medzi ďalšie nežiaduce účinky patria alergické a astmatické reakcie, hyperaktivita a tráviace problémy. E110 nie je absolútne vhodná pre deti, tehotné a dojčiace ženy.

Foto: pexels.com

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
Peťa
V živote som túžila byť všeličím. Medzinárodne uznávanou spisovateľkou, tajnou agentkou a istý čas aj krotiteľkou duchov. Nerozhodná, som nakoniec vyštudovala knihovedu a sociálnu antropológiu, aby som nakoniec skončila v IT hernom biznise. Aktuálne som čerstvá matka, ktorá má veľkú radosť zo svojej malej dcérky.