Všetci vieme o tom, aký je špenát neuveriteľne zdravý a koľko pozitív v sebe skrýva. Nie je to tak dávno, čo celý svet veril, vďaka nesprávne zaradenej desatinnej čiarke, že je najbohatšou zásobárňou železa. Pravdou je, že ho nemá až tak veľa, no ani tie zásoby železa, ktoré obsahuje, určite nie sú na zahodenie. 

Špenát môžeme smelo zaradiť medzi riadne vitamínmi a minerálmi zásobené potraviny. Z tých najvýznamnejších spomeňme K a A, fosfor, mangán, kyselinu listovú, horčík, vápnik a v neposlednom rade je bohatý aj na životne dôležité bielkoviny. Vraj dokonca viac ako mäso.

Špenátu by sa nemali vyhýbať deti, dospievajúca mládež, tehotné ženy a ľudia nad 50 rokov. Je výborný na kosti, zrak, predchádza poškodeniam plodu, má antioxidačné vlastnosti, pôsobí preventívne proti rakovine kože a žalúdka. Neobsahuje veľa kalórií, takže si ho môžu dopriať aj tí, ktorí sa pokúšajú schudnúť.

Ozaj a vedeli ste, že špenát naši predkovia spoznali už v 14. storočí? Jeho korene siahajú až do Perzie, odkiaľ sa dostal cez Afriku do Španielska a následne do celej Európy.

spenat

Aj špenát môže chutiť, len mu dajme šancu

Väčšina z nás si špenát spája so školskými kuchyňami a divne vyzerajúcimi, zelenými polievkami a omáčkami v tanieroch. Málokedy sa stalo, že by deti dojedli to, čo mali pred sebou, a len naozaj veľmi zriedkavo si nejaký odvážlivec zabehol pre dupľu. A táto averzia nás prenasleduje až do dospelosti.

Musíme však uznať, že zo špenátu sa dajú napríklad ukuchtiť vynikajúce šaláty. S pridaním oleja, byliniek a inej zeleniny máme skvelé chrumkanie aj k večernému sledovaniu televízie.

Ale čo si tak s touto zdravou zeleninkou aj zamaškrtiť? Že to nejde? Ale ide. Máme tu pre vás predvianočnú cukrovinku vyrobenú práve zo špenátu. Netradičnú, ale naozaj chutnú. Tak sa poďme do toho spoločne pustiť. Ako inšpirácia nám poslúžila kniha Sladkosti bez výčitiek. Pri ich konzumovaní skutočne nemusíte mať žiadne výčitky. A príprava chutnej desiaty vám nezaberie viac, ako pol hodinu.

Potrebné suroviny

70 g mletých mandlí

100 g mletého kokosu

1-2 PL kokosového oleja

55 g rozmrazeného špenátového pyré (ak máte mrazené listy, zmixujte na drvinu)

1 PL citrónovej šťavy

štipka soli

60 g medu

Na polevu:

1 PL kakaa

1 PL kokosového oleja

1/2 PL javorového sirupu (poprípade podľa chuti viac alebo menej)

Ako na to

Všetky ingrediencie premiešame a vytvoríme cesto, ktoré medom dochutíme podľa vlastnej chuti. Zo vzniknutého cesta vytvarujeme guľky. Zo spomenutého množstva vyjde približne 20 guliek.

Polevu si pripravíme tak, že na plameni rozpustíme olej, pridáme kakao a miešame, kým sa nám suroviny nezmiešajú. Primiešame javorový sirup podľa chuti. Namáčame len polovicu guliek, ale nikto vám nebráni namočiť ju aj celú.

Možno to znie nepravdepodobné, ale guľôčky sú naozaj výborné, sladké a pochutnajú si na nich aj tí najmenší.

A my vám prajeme už iba dobrú chuť.

Foto: pixabay.com, autor

Hľadáte (novú) PRÁCU?
Kliknite na pracovný portál NovýJOB.sk

Každý deň množstvo nových a skvelých pracovných ponúk.

Ali
Som veľká milovníčka kníh, s čím súvisí aj moje zamestnanie. Momentálne som na materskej a svoje tri roky dovolenky so synom si neskutočne užívam. Vo voľnom čase rada píšem, o všetkom možnom a moje myšlienky zdieľam i ostatným ľuďom. Verejne sa priznám, že neviem variť, no keď zvýši čas, rada upečiem chutný koláčik.