AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČIL, PODPORTE HO:
recept

Ak vám ešte po Veľkej noci nejde údené hore krkom, vrelo odporúčame recept na tradičné Pohorelské jedlo, po ktorom ostanú zaručene taniere stravníkov prázdne. Na internete je už mnoho podôb tohto receptu, no ten tradičný stále ostáva najlepším.

Podelila sa s nami oň verná čitateľka. Keď doma pripraví toto tradičné jedlo, nestíha sa čudovať, ako rýchlo zmizne s tanierov. 🙂

Čo budete potrebovať

5 surových zemiakov

5 uvarených zemiakov v šupke

3 strúčiky cesnaku

2 vajcia

mleté čierne korenie

3 PL hrubej múky alebo detskej krupice

údené bravčové mäso

soľ

Postup

Surové zemiaky nastrúhame, uvarené tiež, pretlačíme 3 cesnaky, pridáme korenie, soľ, vajcia, múku a na kocky nakrájané údené. Vymiešame z týchto surovín cesto. Nemusí byť veľmi husté, ale musia sa dať robiť guľky. Potom ich vyvárame vo vriacej osolenej vode. Hotové guľky polejeme opraženou slaninou a cibuľou. Dobrú chuť. 🙂

Tip 1: Pri tvarovaní guliek si ruky namáčajte do vody, aby sa vám cesto nelepilo.

Tip 2: Ak sa vám guľky zdajú suché, môžete vyskúšať ako prílohu kyslú smotanu alebo napríklad bryndzu.

Foto: pixabay.com